Καλέστε μας : +30 23310 27102

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μείνετε ενημερωμένοι για θέματα ασφαλείας, νόμους και διατάξεις, προσφορές και για τα νέα μας προϊόντα!

ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Άρθρο του κ. Τσιφλίδη Σ. Χαράλαμπου – ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Άρθρο του κ. Τσιφλίδη Σ. Χαράλαμπου – ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – Άρθρο του κ. Τσιφλίδη Σ. Χαράλαμπου – ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

 

Αυτοπροστασία :  Με τον όρο Αυτοπροστασία εννοούμε το σύνολο των Εκπαιδεύσεων με κανόνες διάφορων τακτικών επιβίωσης, των οποίων όμως η εφαρμογή τους συντελεί στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των ατόμων που απασχολούνται ως Επαγγελματίες της Ασφάλειας. Η πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτών για την αυτοπροστασία, είναι ζωτικής σημασίας ώστε ο Επαγγελματίες της Ασφάλειας να παραμείνουν ζωντανοί σε μία δύσκολή συγκυρία και προπαντός ελεύθεροι, δηλαδή χωρίς βλάβες στο σώμα τους και χωρίς έννομες συνέπειες. Από διάφορες μελέτες θανατηφόρων περιστατικών με θύματα άτομα που απασχολούνται ως Επαγγελματίες της Ασφάλειας σε διάφορες θέσεις εργασίας, διαπιστώθηκε ότι οι ίδιοι έκαναν σημαντικά λάθη και δεν εκτίμησαν σωστά μια κατάσταση σε κάποια από τα συμβάντα που συνάντησαν στο επάγγελμά τους και έκαναν αρκετά από τα παρακάτω λάθη :

1.) Ο Εφησυχασμός : είναι μία από της νοοτροπίες μερικών ατόμων, κυρίως από μεγάλη και υψηλή αυτοεκτίμηση του εαυτού τους, ή των δυνατοτήτων τους, ότι δηλαδή σε (αυτούς δεν πρόκειται να τους συμβεί ποτέ τίποτε κακό ). Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι πριν ολοκληρωθεί ένα περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο και πρέπει πάντοτε να περιμένουμε το απρόσμενο στα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και να βρισκόμαστε πάντοτε σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε ότι και να συμβεί να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά.

2.) Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης : Η απασχόληση του μυαλού μας πολλές φορές με άσχετα θέματα της καθημερινότητας, πέρα από την εργασία μας που αποτελεί συγκέντρωση στον στόχο μας τη στιγμή του ελέγχου, επηρεάζει την σκέψη μας στο να παραμένει καθαρή και ξεκάθαρη επάνω στον τομέα του αντικειμένου μας, δηλαδή την ασφάλεια που προσφέρουμε στου γύρω από εμάς με το να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση, να έχουμε αντίληψη,  σωστή κρίση και  σωστή δυνατότητα εκτίμησης μίας κατάστασης που βιώνουμε ακριβώς εκείνη την στιγμή και επίσης να έχουμε πάντα την κατάλληλη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε, ή θα αντιμετωπίσουμε. Άλλωστε, όλα τα πάσης φύσεως προσωπικά μας προβλήματα δεν θα πρέπει να τα μεταφέρουμε στην εργασία μας με το να απασχολούν συνεχώς τη σκέψη και το μυαλό μας την ώρα της εκτέλεσης των υπηρεσιακών μας καθηκόντων. Αυτό πρέπει να το αποβάλουμε γιατί θα αποβεί μοιραίο.

3.) Κατάσταση υπνηλίας : Μία κατάσταση υπνηλίας μειώνει κατά πολύ την αντίληψη μας, όπως και  την αμυντική μας δυνατότητα για δράση, από το χρόνο αντίδρασης σε μία εξέλιξη ενός πιθανού  κινδύνου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να  κοιμόμαστε και να τρώμε σωστά και στην ώρα μας, διότι αποτελούμε έναν ξεχωριστό τομέα ως τομέας της Ασφάλειας, που πρέπει πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση με το μυαλό μας συγκεντρωμένο στον στόχο και όχι αλλού, γιατί διαφορετικά θα αποβεί για εμάς πρώτα και ύστερα για τους γύρω από εμάς, μοιραίο. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε με τέτοιο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο μας, ώστε να είμαστε ξεκούραστοι για την εκτέλεση της υπηρεσίας μας.

4.) Λανθασμένη προσέγγιση ή θέση : Μία λανθασμένη προσέγγιση ή θέση σε έναν πιθανό έλεγχο, δείχνει ότι έχουμε λανθάνουσα αντίληψη της κατάστασης και ωθεί έναν κακοποιό στην απόφαση να επιτεθεί ποιο ευκολότερα, ενώ αντίθετα με την σωστή προσέγγιση, η θέση μας αποθαρρύνει τον κακοποιό και τον θέτει σε ποιο μειονεκτική θέση. Δηλαδή η σωστή τοποθέτηση μας στο χώρο του δράστη, θα τον καταστήσει ποιο  εύκολο για εμάς στόχο, που θα ωθήσει τον κακοποιό στην απόφαση να μην φροντίσει να αντιδράσει, γιατί από την σωστή θέση που έχουμε πάρει θα τον εξουδετερώσουμε ποιο εύκολα, του δείχνουμε με την σωστή τακτική που ακολουθούμε, ότι αποτελούμε έναν δύσκολο στόχο, γεγονός που θα αποθαρρύνει σίγουρα τον κακοποιό από μία ενδεχόμενη απόπειρα δυναμικής επίθεσης εναντίων μας.

5.) Χωρίς την προσοχή μας σε σήμα κινδύνου : Οι προετοιμασίες από κάποιο πιθανό δράστη για της μετέπειτα πράξεις του, είναι απαραίτητες από την πλευρά του για να επιτευχθεί η επίθεσή του. Η προσπάθεια απόκρυψης των πράξεων προετοιμασίας ενός κακοποιού που θα επιτεθεί, προκειμένου να μας αιφνιδιάσει, είναι ορατή και αναφέρονται ως σημάδια κινδύνου. Τα συνηθέστερα σημάδια κινδύνου  ως σημεία κλειδιά θα έλεγα που μπορούν να προειδοποιήσουν έναν που ασχολείται ως Επαγγελματίας της Ασφάλειας για μία επικείμενη απειλή ή επίθεση, είναι τα εξής : · Η έντονη ανησυχία του ελεγχόμενου ατόμου. · Ο χαμηλόφωνος διάλογος μεταξύ των ατόμων στα οποία απευθύνεται. · Οι μορφασμοί του προσώπου και οι κινήσεις του.  · Η θέση ως στάση που θα πάρει ο ύποπτος ως ελεγχόμενος. · Ο χρόνος και ο χώρος όπου εξελίσσεται ένα επεισόδιο.

6.) Μη έλεγχος των χεριών του υπόπτου : Το σπουδαιότερο μέσο για επίθεση από έναν ύποπτο είναι τα χέρια του. Παίρνουμε πάντοτε σωστή απόσταση ασφαλείας από αυτόν, γιατί αν διατηρηθεί ικανή η απόσταση μας από τον ελεγχόμενο, ο μόνος κίνδυνος που διατρέχουμε από τον έλεγχο που θα πραγματοποιήσουμε, προέρχεται κυρίως από τα χέρια του υπόπτου, γιατί αυτά μπορούν να κρύβουν μαχαίρι ή πυροβόλο όπλο και φυσικά να το χρησιμοποιήσουν εναντίον μας.

7.) Υπερβολικός ενθουσιασμός - εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης : Η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων μας και η υποτίμηση μίας κατάστασης που βιώνουμε, υποβαθμίζει την λειτουργία και τη σωστή επιλογή της αμυντικής μας αντίδρασης, γιατί δεν αφήνει τους Επαγγελματίες της Ασφάλειας να προετοιμαστούν πιο κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένους κινδύνους (π.χ. ένας αδύνατος ύποπτος που υστερεί σωματικά από εμάς που πραγματοποιούμε τον έλεγχο, μας δίνει αυτομάτως την αίσθηση ότι είναι εύκολος αντίπαλος, αλλά γίνεται ο δυσκολότερος αντίπαλός μας ξαφνικά όταν αυτός  βρεθεί με ένα όπλο ή μαχαίρι στα χέρια του και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής). Η σωστή εκτίμηση κάθε κατάστασης σε έναν οποιοδήποτε έλεγχο είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπισή της. Ο Επαγγελματίας της Ασφάλειας,  πρέπει να εκτιμήσει σωστά, αν μπορεί να ενεργήσει μόνος του ή αν χρειάζεται να καλέσει ενισχύσεις, διαφορετικά είναι προτιμότερο να τραπεί σε φυγή.

8.) Γρήγορη επανάπαυση : Πρέπει να ανησυχείς πάντοτε για κάποιον που δεν βλέπεις ή δεν τον βλέπεις καλά, γιατί δεν μπορείς να τον εκτιμήσεις σωστά για να τον αντιμετωπίσεις όπως πρέπει. Συνήθως οι κακοποιοί δεν ενεργούν μόνοι τους και για αυτό σε κάθε εμπλοκή σε ένα οποιοδήποτε περιστατικό, πρέπει να προφυλάσσεσαι, να κοιτάς πάντοτε και συνεχώς γύρω σου, να αναζητάς πάντοτε πιθανούς συνεργούς που μπορεί να μην φαίνονται εκείνη την στιγμή γιατί μπορεί να παραμένουν κρυμμένοι και αυτοί κυρίως κατά κανόνα διαθέτουν ίσως τον βαρύτερο οπλισμό. Εάν ο Επαγγελματίας της Ασφάλειας που διενεργεί έναν έλεγχο, δεχθεί μία επίθεση, το πιθανότερο είναι αυτή η επίθεση να προέρχεται από κάποιον που αυτός αγνόησε παντελώς στο χώρο, ή δεν τον είδε καθόλου, ή δεν υπέθεσε καθόλου ότι πιθανός να υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι στο χώρο του ελέγχου και του διέφυγε η παρουσία τους, είτε επειδή δεν ήταν άμεσα ορατός, είτε επειδή ίσως δεν τον θεώρησε ύποπτο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πάντα προετοιμασμένοι.

9.) Τρόπος ασφάλισης και έρευνας υπόπτου : Όταν δεν έχουμε φροντίσει να είμαστε πάντοτε σε φόρμα με την εκπαίδευση που πρέπει να κάνουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση λόγο του επαγγέλματός μας,  η μη σωστή καθήλωση ή ακινητοποίηση ή χειροπέδηση ενός αντιπάλου μας για τον περιορισμό της ελευθερίας της κίνησης ενός δράστη για την σύλληψη του, όσο και η ελλειμματική πλημμελής θα έλεγα έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε αυτόν, του παρέχει τη δυνατότητα αντίδρασης και πρόσβασης σε επικίνδυνα αντικείμενα, τα οποία αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για εμάς που κάνουμε ένα υποτυπώδη έλεγχο και όχι έναν ποιο ουσιαστικό και ακριβής έλεγχο. Αν βρεις κάποιο αντικείμενο, μη σταματήσεις την έρευνα επάνω του, αλλά να συνεχίσεις μέχρι την ολοκλήρωσή της έρευνας γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλα όπλα επάνω του μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους.

10.) Μη συντήρηση εξοπλισμού : Για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού, είναι πολύ σημαντικό ο εξοπλισμός των Επαγγελματιών της Ασφάλειας να είναι πάντοτε λειτουργικός. Για να εξασφαλιστεί αυτό, κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος και η συχνή συντήρησή του.

11.) Αδιαφορία του Επαγγελματία της Ασφάλειας κατά την εκπαίδευση του : Η αδιαφορία κατά την παρακολούθηση μίας βασικής εκπαίδευσης, η οποία μπορεί να σου είναι πολύ χρήσιμη για την ακεραιότητα της δικής σου ζωής, ή και των συναδέλφων σου, στην οποία εκπαίδευση αναπτύσσονται τακτικές και μέθοδοι αντιμετώπισης υπόπτων συμπεριφορών και ατόμων, ή ύποπτων οχημάτων,  ή επικίνδυνών κακοποιών ακόμη, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία σας για την εφαρμογή όλων αυτών των τακτικών της εκμάθησης σας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας ως  Επαγγελματίας της Ασφάλειας.

<< Το προλαμβάνειν  είναι προτιμότερο του θεραπεύειν >>

 

Εγκαταστάσεις  Συστημάτων  &  Υπηρεσίες  Ασφαλείας Πανελλαδικά.                             

‘’ T.S.S. – SECURITY ‘’  Η Ασφάλεια σας  είναι  δική  μας  υπόθεση.

Πιστοποιημένη    Εταιρεία   Ασφαλείας   με   5ετής   εγγυήσεις.                                                                      

www.tss-security.gr          -         info@tss-security.gr

      ‘’ΝΙΩΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ‘’

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΠΤΥΧΙΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

  https://www.securitytsiflidis.gr/σελιδα/manager-director-βιογραφικο-τσιφλιδη-σ-χαραλαμπου

 

                                      ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ    Σ.   ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Πιστοποιημένος  Καθηγητής   Ενηλίκων  σε  ( Κ.Ε.Κ. –  Ι.Ε.Κ. )  &  λοιπά Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα  -  Σύμβουλος  &  Εκπαιδευτικός σε θέματα  Ασφαλείας  -  Εκπαιδευτής   της   Ελληνικής  Αστυνομίας  των  Σχολών  Δοκίμων  Αστυφυλάκων  &  των  Σωμάτων  Ασφαλείας  -  Manager  Director  Πωλήσεων  -  Διευθύνων της  Εταιρείας  Φυλάξεων  ‘T.S.S. – SECURITY’  -  Εκπαιδευτής Όπλων της ( ΣΚ.Ο.Ε. - Σκοπευτικής  Ομοσπονδίας  Ελλάδος ) – Φιλανθρωπικό Έργο  –  Συγγραφικό Έργο  -  Δράσεις  ως  Εθελοντής  Διασώστης  -  Δράσεις ως  Εκπαιδευτής  του ( Ι.Δ.Α.Φ.Κ. ) - Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών  Φυσικών  Καταστροφών  - Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.) , Πανελλαδικό  Δίκτυο  Πολιτικής  Προστασίας  &  Διαχείρισης  Κρίσεων της  Ελλάδος.    .Τηλ. Κέντρο : 23310 27102  -  Κινητό : 6937 22 65 65 - Facebook : TSS Tsiflidis Security Services   -  Email : sales@securitytsiflidis.gr  -  Site : www.securitytsiflidis.gr   

https://www.securitytsiflidis.gr/σελιδα/manager-director-βιογραφικο-τσιφλιδη-σ-χαραλαμπου

 

 

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TSIFLIDIS SECURITY SERVICES - T.S.S