ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ - ΜΑΛΩΝΕΙΣ Η ΤΟ ΣΚΑΣ
Ερώτηση : Fight or flight - Προτιμάς να αγωνιστείς ή να το σκάσεις ;
Εξήγηση : Όλοι αναρωτιούνται ποιός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας την κρίσιμη ώρα μίας μάχης στην οποία καλούμαστε να δώσουμε , το σίγουρο είναι η αυτοπεποίθηση μας απέναντι στον εαυτό μας και το πόσο έτοιμοι είμαστε για κάτι τέτοιο , της περισσότερες φορές , οι περισσότεροι άνθρωποι παγώνουν και μένουν σαν ένας όγκος πάγου ή στήλη άλατος που λένε γιατί δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο και μένουν ακίνητοι και δεν μπορούν να κουνηθούν , αυτό τους καθιστά ευάλωτους και πολλοί άνθρωποι όταν πανικοβληθούν το παθαίνουν αυτό για πολλά πράγματα της καθημερινότητας γίνεται , τρομάζουν , αυτό τους καθιστά ανίκανους να αντιδράσουν ή να κάνουν το παραμικρό ενώ δέχονται μία πιθανή επίθεση . Ο λόγος δεν είναι απλά ο φόβος που τους καταβάλει , αλλά η έκρηξη της αδρεναλίνης που τους κυριεύει μέσα τους , μοιάζει αρχικά με τον απόλυτο πανικό και στη συνέχεια γίνεται ένταση και δεν ξέρουμε το πως θα αντιδράσουμε , είμαστε εκστασιασμένοι που δεν αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο αντίδρασης μας . Όλο αυτό που γίνεται στο σώμα μας με την αδρεναλίνη , στην ουσία γίνεται για να μας προετοιμάσει για την ένταση που θα ακολουθήσει σε μία πιθανή μάχη , πιθανόν μέχρι εσχάτων και αναστέλλει την αίσθηση του πόνου σε περίπτωση που χτυπήσουμε , οι περισσότεροι όμως άνθρωποι παραμένουν στο πρωταρχικό στάδιο , το στάδιο του πανικού , γιατί αυτή η έκρηξη της έντασης με την αδρεναλίνη να κατακλύζει το κορμί μας είναι πρωτόγνωρη εμπειρία και δεν ξέρουμε το πώς να τη διαχειριστούμε , αφού πρώτη φορά μας συμβαίνει . Οι περισσότεροι αθλητές των μαχητικών σπορ (πυγμαχία , kick boxing , MMA , κ.λπ.) έχουν μεγάλο πλεονέκτημα , γιατί μέρος της δικής τους εμπειρίας είναι η εξοικείωση με την αδρεναλίνη σε καθημερινή βάση .
Οι συγκρούσεις σε συνθήκες αυτοάμυνας τις περισσότερες φορές διαρκούν περίπου 5 ως και 15 δευτερόλεπτα , σε ακραίες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 30 δευτερόλεπτα μέχρι και το 1 λεπτό . Υπό αυτό το πρίσμα , ένα μεγάλο μέρος των μαχητικών σπορ , βασίζεται στις βασικές ανάγκες της μάχης που πρέπει να είναι άμεσες , γρήγορες και αποτελεσματικές , αυτές λέγονται και πόλεμος φθοράς του αντιπάλου , δηλαδή προσπαθούμε να φθείρουμε τον αντίπαλο , να τον βλάψουμε τόσο , ώστε να μην μπορέσει να συνεχίσει την μάχη , να καθιστάτε άχρηστος και αβοήθητος πλέων από της δυνάμεις του . Η ζωώδης δύναμη μας , η επιθετικότητα και η ψυχική κυριαρχία επί του αντιπάλου μας ( προς ποια μεριά πιστεύετε ότι θα γείρει την πλάστιγγα του φόβου) , προς τον αντίπαλό μας φυσικά .
Σε όλα τα έμβια όντα υπάρχει αποτυπωμένο το μέγα δίλημμα της επιβίωσης «fight or flight» (μάχομαι ή το σκάω). Ακόμα και παντοδύναμα ζώα όπως τα λιοντάρια τρέπονται καμιά φορά σε άτακτη φυγή από επιθετικά αλά μικρότερα ζώα , όχι γιατί τα φοβούνται , αλλά γιατί το ένστικτό τους τούς λέει ότι από τη συγκεκριμένη μάχη δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα εκτός από κανένα μικροτραυματισμό , άρα δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν καν . Αυτό επίσης έχει να κάνει με άτομα που είναι πολύ εκπαιδευμένα σε γνώσεις αυτοάμυνας και μάχης , όπως και το ότι έχουν φτάσει το σώμα τους και την μυϊκή τους μάζα στο αποκορύφωμα , δηλαδή έχουν μάθει από την σκληρή εκπαίδευση ετών να δέχονται χτυπήματα και να μην αισθάνονται ότι μπορούν εύκολα να τους βλάψουν δυο , τρεις ή και περισσότερες γροθιές και αυτό γιατί , γιατί το κάνουν καθημερινά και τους έχει γίνει βίωμα πλέων . Όταν όμως το ζητούμενο είναι σημαντικό για την επιβίωση (τροφή, κυριαρχία στην αγέλη, έλεγχος περιοχής) τα ίδια ζώα - άτομα επιλέγουν την μάχη και δεν διστάζουν να συγκρουστούν με άλλα πανίσχυρα ζώα ή λιοντάρια , μεταφορικά πάντα το ίδιο ή πιο δυνατά από αυτά . Την απόφαση αυτή δεν παίρνει ακριβώς ο εγκέφαλος αλλά το πιο αρχέγονο μέρος του εγκεφάλου , η αμυγδαλή , η οποία αναλαμβάνει το τιμόνι ιδίως στην περίπτωση που επιλεχθεί η μάχη . Αυτό το << reset >> η επανεκκίνηση , γίνεται αυτόματα από τον προγραμματισμό του ανθρώπου εκατομμυρίων ετών , υποβιβάζει το νου από το θηλαστικό στάδιο στο λεγόμενο ζωώδη αιμοβόρο στάδιο , όπου καμία άλλη παράμετρος δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν εκτός από την επιβίωση . Στο διάστημα που ο άνθρωπος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ζωώδη σταδίου , ανεβαίνει τόσο πολύ η αδρεναλίνη μέσα του , που μπορεί να κάνει πράγματα απίστευτα σκληρά και ζωώδη , << εξού και η ρήση ζωώδη ένστικτο >> το οποίο δεν σκέφτεται αλλά ουσιαστικά πράττει πράγματα πάνω από της δυνάμεις του μόνο και μόνο για να επιβιώσει , είναι το ένστικτο της επιβίωσης . Σε αυτή την περίπτωση , βρίσκεσαι σε μία κατάσταση , όπου ο πιο λογικός και καλοσυνάτος άνθρωπος να είσαι , μπορείς κάλλιστα να σκοτώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη και σχεδόν να μη θυμάσαι μετά τι έκανες και όλο αυτό από την ένταση που σε διακρίνει . Αυτά είναι αγαπητοί μου φίλοι πράγματα και καταστάσεις που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τα αποφεύγουμε , δυστυχώς όμως είμαστε άνθρωποι και όλα αυτά τα ένστικτα είναι στο κομμάτι που λέγετε ανθρώπινη φύση , ( ζωώδη ένστικτα ) .
ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ Σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Πιστοποιημένος Καθηγητής Ενηλίκων σε ( Κ.Ε.Κ. – Ι.Ε.Κ. ) & λοιπά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα - Σύμβουλος της Ασφαλείας - Εκπαιδευτής της Ελληνικής Αστυνομίας των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων & των Σωμάτων Ασφαλείας - Εκπαιδευτής Όπλων της ( ΣΚ.Ο.Ε. - Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ) - Εθελοντής Διασώστης - Εκπαιδευτής ( Ι.Δ.Α.Φ.Κ. ) - Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών Φυσικών Καταστροφών - ( Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.) , Πανελλαδικό Δίκτυο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ελλάδος. Τηλ. Κέντρο : 23310 27102 - Κινητό : 6937 22 65 65 - sales@securitytsiflidis.gr
Βλέπετε στο www.securitytsiflidis