Ερώτηση : Τί είναι ασφάλεια για σένα και τί για εμένα ;
Εξήγηση : Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ μας αποτελεί την αρχή και το τέλος στον βίο μας και αποτελεί τον κυρίαρχο στόχο μας για να την επιτύχουμε . Μπορούμε να την επιτύχουμε με διάφορους τρόπους όπως , υλικοτεχνική υποδομή , ηλεκτρονικά μέσα , αυτοάμυνα .
Όταν υπάρχει απώλεια ή διατάραξη της επικοινωνίας μεταξύ ατόμων , μπαίνουμε πλέων σε μία κατάσταση κινδύνου . Πρόκειται για μία σειρά επιπέδων αντιπαράθεσης που σιγά σιγά καταρρέει από την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων και των αντιπαραθέσεων δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων , δίνοντας αφορμή για κλιμάκωση και ενέργειες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της ασφάλειας μας για την βία που θα ακολουθήσει . Η βία διαμορφώνεται σε διάφορα στάδια και επίπεδα με το μικρότερο σε διάρκεια να είναι αυτό της απλής λεκτικής άσκησης βίας . Αυτή η σειρά έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που θα χειριστούμε την πρόκληση που παρουσιάζει μια απειλή κινδύνου . Κυρίως ο γενικός πληθυσμός μας ζει σε μια σχετικά ασφαλή χώρα , αν και αυτό έχει ήδη δείξει έντονα τα σημάδια της αλλαγής , σύμφωνα πάντοτε με τα στατιστικά στοιχεία αυτού του τόπου , από το έτος 2000 και ύστερα , με την μετανάστευση , την πολυπληθυσμικότητα που υπάρχει κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας , παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση τα βίαια περιστατικά . Είναι θέμα κοινής λογικής πλέων για να αρχίσει να προετοιμάζεται ο πληθυσμός της χώρας για μία κατάσταση που κατά τα φαινόμενα , δεν δείχνει καλά σημάδια βελτίωσης . Είναι πολύ χρήσιμο πλέων και απαραίτητο θα έλεγα να εκπαιδευτεί κανείς στο να ασκεί έστω μια στοιχειώδη συμπεριφορά και συνήθειες που παρέχουν κάποιο σχετικό μέτρο ασφάλειας . Συνήθειες που συμπεριλαμβάνουν από το να διασχίζει κάποιος τον δρόμο κανονικά στα φανάρια κοιτώντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να κλειδώσει το αυτοκίνητό του με ασφάλεια , περιλαμβάνει την επιχείρησή του και οπωσδήποτε το σπίτι του . Κυρίως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της ζωής μας πλέων και να αρχίσουμε να γινόμαστε ποιό καχύποπτοι σε σχέση με το περιβάλλον γύρω μας . Μέρος αυτής της διαδικασίας και συνηθειών είναι επίσης , να μάθει κανείς τι χρειάζεται για να μην ( μπλέξει ) σε καταστάσεις ανούσιας αντιπαράθεσης και επικίνδυνης σύγκρουσης .
Εδώ γεννιέται και η σκέψη σε κάποιους:
Μα γιατί να ασχοληθώ εφόσον τα βγάζω πέρα περίφημα μέχρι στιγμής ;
Το θέμα δεν είναι αυτό όμως , φτάσαμε σε σημείο να προσέχουμε ακόμη περισσότερο ναι , αλλά όσο ωραίος οδηγός και να είσαι και μιλάω μεταφορικά πάντα , ο κακός οδηγός θα έρθει επάνω σου να σου κάνει την ζημία . Για να το θέσουμε ωμά και με απλά λόγια , πρόκειται καθαρά για θέμα τύχης και συγκυριών που δεν έχετε γίνει ακόμη κάποιος από εσάς θύμα ! Είναι απλά θέμα στατιστικής . Εκεί θέλεις να βασίσεις την ζωή σου ; Τί είναι Ασφάλεια για σένα , άραγε και πόσο σημαντική είναι ;
Αν κρίνουμε από την επαφή που έχουμε με ανθρώπους σε καθημερινή βάση στη διάρκεια της ζωής μας , δεν χρειάζεται πολύ μέχρι να εντοπίσουμε τις στιγμές που μπορεί να είχαμε βρεθεί ή βρεθήκαμε σε επικίνδυνες καταστάσεις . Η σχέση των ανθρώπων με την βία είναι καθημερινή και πάντα παρούσα. Την βλέπουμε και την ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αν είμαστε άτυχοι , την βιώνουμε από κοντά εμείς οι ίδιοι. Σε ψυχοσωματικό επίπεδο , όταν βλέπουμε βία να ασκείται σε άλλους πέραν από εμάς στον δρόμο ή σε αγώνες σκληρής επαφής , το κατανοούμε εύκολα γιατί είναι κάτι οπτικό και δεν ασκείτε σε εμάς , φυσικά αρκεί να μην είμαστε εμείς αυτοί που βιώνουμε την βία .
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι δεν έχουν υποστεί βία ή έστω μία επίθεση . Ο κοινότερος λόγος είναι θέμα στατιστικής . Συγκριτικά , υπάρχουν λίγοι βίαιοι άνθρωποι στο ευρύτερο πληθυσμό που μπορούν εύκολα να ασκήσουν βία χωρίς πολύ σκέψη (ανάμεικτα ως άνδρες και γυναίκες το σύνολο είναι γύρω στο 15% - 20%). Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει μάθει να ελέγχει τις βίαιες τάσεις του . Ο αριθμός τους αυξομειώνεται αξιοσημείωτα όταν εξετάσει κανείς τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες , τον τρόπο ζωής τους (το που μένουν ή εργάζονται) και τις παρέες τους , κτλ . .
Ο γενικός κανόνας είναι:
Αν δεν συμμετέχετε ενεργά σε τέτοιου είδους/τρόπο ζωής ή δεν κάνετε παρέα τακτικά η καθόλου με βίαιους ανθρώπους , μειώνετε σημαντικά έως πολύ , τις πιθανότητές σας να δεχθείτε επίθεση .
Παρόλα αυτά , εδώ παραμονεύει μία παρανόηση σχετικά με την προσωπική μας ασφάλεια . Παρομοιάζεται ως ένα άγριο ξύπνημα για όσους ή όσες νομίζουν ή ακόμη πιστεύουν ότι μπορούν να χειριστούν μια ακραία και αχαλίνωτη κατάσταση βίας χωρίς σοβαρή προετοιμασία. Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί το λέμε αυτό και ίσως να νιώθετε και προσβεβλημένοι .
Ιδού λοιπόν μια ακόμη ωμή αλήθεια:
Της περισσότερες φορές , ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν δέχτηκε κάποιος ή κάποιοι επίθεση , είναι επειδή ο εκάστοτε κακοποιός απλά δεν είχε κίνητρο ή δίστασε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να κάνει επίθεση . Δεν ήταν αυτό που κάνατε ή τη στάση και η νοοτροπία σας που τον ανάγκασαν να υποχωρήσει . Ήταν άλλοι παράγοντες.
Συνήθως , ήταν παράγοντες για τους οποίους εσείς δεν είχατε κανέναν έλεγχο και καμία γνώση . Ήταν αυτοί οι παράγοντες που οδήγησαν τον εκάστοτε βίαιο άνθρωπο ή κακοποιό στην απόφαση να μην σας επιτεθεί εκείνη τη στιγμή .
Εκείνη τη δεδομένη στιγμή απλά ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ .
Στην ζωή μας όσο και αν νομίζει κάποιος ότι είναι αρκετά ικανός , πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος που είναι ακόμη ικανότερος . Εξάλλου όπως πάντοτε λέγαμε στον αθλητισμό , ότι τα ρεκόρ γίνανε για να βάλουμε στόχο να τα καταρρίψουμε κάποια χρονική στιγμή . Το μόνο πράγμα που είναι προβλέψιμο είναι το απρόβλεπτο !
Ερώτηση : Τί είναι ασφάλεια στην πραγματικότητά μας ;
Εξήγηση : Θα ήταν απίστευτα απογοητευτικό για τους ανθρώπους που βασίζονται στη πεποίθηση ή εμπιστοσύνη ότι ΜΟΝΟ η σκληρή στάση , νοοτροπία ή εικόνα που προβάλλουν (το LOOK ) , θα τους σώσει από τα δόντια ενός θηρευτή της κοινωνίας , αν συνειδητοποιούσαν πόσο συχνά ένας αδίστακτος βίαιος άνθρωπος τους κοιτάζει με αυτή την ήρεμη σιγουριά που παρακολουθεί ένα μεγάλο αιλουροειδές το θήραμά του , γνωρίζοντας ότι τους έχει , θα τρόμαζαν τόσο πολύ που θα ήθελαν να το σκάσουν αμέσως από το μέρος στο οποίο βρίσκονται . Αυτό είναι ένα απόλυτα αληθές γεγονός .
Εάν ένας αδίστακτος και αδυσώπητα βίαιος άνθρωπος , θηρευτής , αν επέλεγε να επιτεθεί , δεν θα υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να κάνει ένας απροετοίμαστος άνθρωπος για να τον σταματήσει .
Ωστόσο, αυτή η ψυχρή βεβαιότητα που κατέχει τέτοιο αρπακτικό , συνοδεύεται και από την βεβαιότητα του ρίσκου , ότι σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες σοβαρές επιπτώσεις . Συνεπώς , παρόλο που άνετα και με ευκολία θα μπορούσε να κατατροπώσει ο θηρευτής τον εκάστοτε απροετοίμαστο , απλά ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ να ασχοληθεί με κάποιον που , ίσως να είναι προετοιμασμένος , εξαιτίας των επιπτώσεων που πιθανά να αντιμετώπιζε .
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι πιθανοί μάρτυρες , ή όσοι βρίσκονται κοντά που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν .
Είναι απίστευτος ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν εκφοβίσει ποζάροντας απέναντι σε κάποιον βίαιο θηρευτή ώστε να μην τους επιτεθεί . Αν δεν ασχολήθηκε , είναι γιατί απλά ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ .
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ότι πρόκειται για τον συνδυασμό αυτών των δύο γεγονότων (κόπος και μάρτυρες) που δεν τους επιτέθηκε ο εκάστοτε θηρευτής και όχι το “look” και οι φαινομενικά σκληροί θεατρινισμοί ή οι πράξεις τους , αυτό επίσης είναι ένα γεγονός .
Αν βρίσκονταν μόνοι με ένα τέτοιο βίαιο άτομο , οι κατάλληλες συνθήκες προς όφελός του θα ήταν αυτές που θα τον ωθούσαν να επιτεθεί . Και αυτές , τουλάχιστον από το μέρος του θηρευτή , είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες , ο τρόπος ζωής του και οι παρέες του . Ενώ για το θύμα είναι κυρίως ο τρόπος ζωής του και η τοποθεσία του , το που μένει , κυκλοφορεί ή εργάζεται .
Για τον απλό νομοταγή και κυρίως ανυποψίαστο και απροετοίμαστο πολίτη που θέλει να ζει με σχετική ασφάλεια , υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει για να ακυρώσει μια επίθεση . Έχουν να κάνουν περισσότερο με συγκεκριμένες συνήθειες , συμπεριφορές και νοοτροπία . Για αυτά τα θέματα μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς σε διάφορα άρθρα περί Ψυχολογίας , Ληστείας και Βιασμού και επίσης για την Βία και την Εγκληματική Βία και τις δυσάρεστες αλήθειες που τις συνοδεύουν .
ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ Σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Πιστοποιημένος Καθηγητής Ενηλίκων σε ( Κ.Ε.Κ. – Ι.Ε.Κ. ) & λοιπά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα - Σύμβουλος της Ασφαλείας - Εκπαιδευτής της Ελληνικής Αστυνομίας των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων & των Σωμάτων Ασφαλείας - Εκπαιδευτής Όπλων της ( ΣΚ.Ο.Ε. - Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ) - Εθελοντής Διασώστης - Εκπαιδευτής ( Ι.Δ.Α.Φ.Κ. ) - Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών Φυσικών Καταστροφών - ( Π.ΔΙΚ.Π.Π.Δ.Κ.) , Πανελλαδικό Δίκτυο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ελλάδος. Τηλ. Κέντρο : 23310 27102 - Κινητό : 6937 22 65 65 - sales@securitytsiflidis.gr
Βλέπετε στο www.securitytsiflidis