ΑΡΘΡΟ _ Άγνοια Κινδύνου για την Βία .
Είναι δεδομένο πολλές φορές από την καθημερινότητα στην οποία ζούμε και την ρουτίνα της ζωής μας , ( δουλειά , προσωπικά θέματα , οικογενειακά θέματα , επαγγελματικά θέματα ) , να μην αντιλαμβανόμαστε πέραν όσων μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν , πράγματα και καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας , με σκοπό εφόσον δεν τα αντιλαμβανόμαστε , να μην τα δίνουμε και πολύ μεγάλη σημασία .
__ ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ _ Σ. _ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ __
Εκπαιδευτικός της Ελληνικής Αστυνομίας των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων Τριετούς φοίτησης ___ Καθηγητής Ενηλίκων σε ( Κ.Ε.Κ. ) & ( Ι.Ε.Κ. ) ___
Έχουμε με λίγα λόγια , Άγνοια Κινδύνου για την Βία και το τί συμβαίνει δίπλα μας ή γύρω από εμάς στο περιβάλλον που ζούμε και συναναστρεφόμαστε . Είναι πολύ σημαντικό το κεφάλαιο αυτό για να καταλάβουμε , να αναλύσουμε και να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε πράγματα και καταστάσεις που ίσως κριθούμε να αντιμετωπίσουμε με την σωματική μας ακεραιότητα . Το ερώτημα ποιό είναι λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι , κατά πόσο εμείς θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα κίνδυνο , χαμηλής ή υψηλής επικινδυνότητας , όταν δεν είμαστε υποψιασμένοι , δεν έχουμε υψηλό το αίσθημα της αντίληψης και κυρίως όταν έχουμε παντελώς Άγνοια Κινδύνου για την βία που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε .
Είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση κινδύνου να είμαστε ψύχραιμοί και να διατηρούμε την ηρεμία μας όσο το δυνατόν περισσότερο , οι επικίνδυνες σπασμωδικές κινήσεις μας ( ΛΟΓΟ ΑΓΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ) ίσως αποβούν μοιραίες για εμάς τους ίδιους . Πρέπει να μάθετε να ελέγχετε το μυαλό σας για να παραμείνετε ήρεμοι όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί , έως ότου περάσει η κρίση που επικρατεί . Γνωρίστε τα όριά σας με το να μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας και πως να το διαχειρίζεστε όλο αυτό .
Όλα μα όλα σε αυτό τον κόσμο περνάνε μέσα από την γνώση η οποία παρέχετε με την εκπαίδευση , ( θεωρητική ή πρακτική ) , μετά έρχεται η εμπειρία και ύστερα η εξιδείκευση του τομέα που μας ενδιαφέρει περισσότερο .
Όλοι οι άνθρωποι, πρέπει να καταλάβουν ότι αν βρεθούνε σε επικίνδυνες καταστάσεις Βίας, πρωταρχικό παράγοντα θα παίξει η προσπάθεια που θα κάνουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατορθώσουμε να διαφύγουμε από το μέρος που αναπτύσσετε η βία και εφόσον το κατορθώσουμε και φύγουμε πριν αυτή εξελιχθεί , τότε είμαστε και αισθανόμαστε ποιό ασφαλείς γιατί δεν μας επηρεάζει πλέων άμεσα .
H Άγνοια Κινδύνου σε σχέση με την Βία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους . Όταν δεν προλάβουμε να διαφύγουμε από τα επεισόδια της βίας τότε πρέπει άμεσα να αντιδράσουμε έτσι ώστε να αποκλιμακώσουμε μία κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί και πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε το γεγονός αυτό , έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον κίνδυνο από μία πιθανή συμπλοκή με βία . Ο κανόνας εμπλοκής μας λέει ότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν δεν καταφέρουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία βίαιη κατάσταση σύγκρουσης , αποφεύγοντας την και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για να την αποφύγουμε , πρέπει να βρείτε το θάρρος που κρύβετε μέσα σας και άμεσα να ετοιμαστείτε για να επιτεθείτε και μάλιστα χωρίς κανένα δισταγμό, με μόνο σας στόχο την αποτροπή του φόβου σας και τη βία που θα ακολουθούσε εις βάρος σας .
H Άγνοια Κινδύνου σε σχέση με την Βία εγκυμονεί πολλούς κινδύνους . Πρέπει να βρείτε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα έτσι ώστε η αδρεναλίνη σας να ανέβει στα ύψη και η αυτοπεποίθηση σας με την εσωτερική σας ενέργεια να συμβάλλει ώστε να ελέγξετε την κατάσταση και να αποφύγετε, επικίνδυνες ή δυσάρεστες για εσάς καταστάσεις βίας ή και φόβου ακόμα .Πρέπει λοιπόν να είστε πάντοτε υποψιασμένοι για τυχόν επεισόδιο που θα προκύψει , να είστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, ότι αν χρειαστεί να προστατέψετε τον εαυτό σας, θα το πράξετε με κάθε πρόσφορο μέσο το καλύτερο δυνατό για να το πετύχετε.
Συχνά στην καθομιλουμένη λέμε ότι κάποιος έχει Άγνοια Κινδύνου , θεωρώντας ότι η τάση μας να αψηφούμε τους κινδύνους λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο παρόμοια με τη νοημοσύνη μας. Όπως φαίνεται, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η (Λαϊκή Σοφία) βρίσκεται πιο μπροστά από τις επιστημονικές έρευνες. Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι, παράλληλα με τη γενική ευφυΐα τους, οι άνθρωποι διαθέτουν μια αντίληψη του κινδύνου . Αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποφασίζει πόσο ριψοκίνδυνο είναι ένα άτομο , κατά πόσον δηλαδή είναι πρόθυμο ή όχι να υιοθετήσει συμπεριφορές που θα θέσουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή του αλλά και τα ( κεκτημένα ) του.
Όταν ένας άνθρωπος έχει αυτοπεποίθηση και είναι αποφασισμένος να ανταπεξέλθει σε ένα πιθανό κίνδυνο , οι επιτιθέμενοι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον εκφοβισμό της βίας που θα ασκήσουν προκαλώντας σε εσάς ένα αρχικό πάγωμα, ένα στιγμιαίο πανικό θα έλεγα , ένα δισταγμό ή και φόβο ακόμη , όταν όμως είστε αποφασισμένοι να ανταπεξέλθετε σε κάθε περίπτωση , τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει , θα παλέψετε για την σωματική σας ακεραιότητα σε κάθε περίπτωση με κάθε πρόσφορο μέσο .
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε ότι χρειαστεί για να κερδίσετε. Ένα είναι σίγουρο , ότι για σταματήσει κάποιος το κακό , χρειάζεται να συνειδητοποίηση ότι είστε διατεθειμένοι να κάνετε τα πάντα για την επιβίωση σας , την ασφάλεια σας και την ζωή σας όταν αυτή θα κινδυνέψει .
Αν μία κατάσταση ξεφύγει και γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη , σε αυτή την περίπτωση πρέπει αξιολογήσετε τον κινδύνου, σε ποίο βαθμό κυμαίνετε ο κίνδυνος αυτός και τι μπορείτε να κάνετε εφόσον υφίσταται . Έχουμε μία τάση το να επιδιδόμαστε σε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες , αυτή η τάση ονομάζεται από τους ψυχολόγους (προτίμηση κινδύνου). Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελεί ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς, επειδή επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων με αποτέλεσμα να έχει συνέπειες ορισμένες φορές δραματικές σε πολλές πλευρές της ζωής ενός ατόμου. Παρ’ όλα αυτά διαφωνούν σε ένα βασικό σημείο: το αν αυτή η προτίμηση κινδύνου είναι κατά κάποιον τρόπο σταθερή (και άρα μπορεί να αποτιμηθεί σε κάθε άτομο, όπως συμβαίνει με την ευφυΐα) ή αν αλλάζει ανάλογα με τον κίνδυνο που παρουσιάζεται κάθε φορά.
Το Ένστικτο της Επιβίωσης ενός ανθρώπου σε βάζει σε εγρήγορση ,πρέπει γρήγορα να διαχειριστής την επικοινωνία με τον εμπλεκόμενο που προκαλεί την βία , να καταλάβεις το πνεύμα του και σε τί βαθμό μπορεί να εξελιχθεί μια σύγκρουση μιας μάχης μαζί του , με στόχο την Επιβίωση σου από τον επιτιθέμενο με σκοπό να μην μπορεί πλέων μετά την μάχη σου μαζί του να συνεχίσει να απειλεί .
Ο φόβος σας για μία εμπλοκή , είναι πάντοτε βαθιά ριζωμένος μέσα σας , η δυνατότητα να εξαλείψετε ή ακόμη και να εξαφανίσετε το φόβο ως συναίσθημα εξαρτάτε από εσάς με την προσπάθεια αποτροπής που θα κάνετε και την ελπίδα που έχετε να κερδίσετε την μάχη αυτή. Ο φόβος υπάρχει από την φύση μας ως όντα για ένα και μοναδικό λόγο , να μάθουμε να τον διαχειριζόμαστε υπέρ εμάς με σκοπό να τον ξεπεράσουμε με την ελπίδα να νικήσουμε σε μία εμπλοκή . Όταν η ζωή σας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, πρέπει να μάθετε έτσι ώστε να έχετε την ικανότητα να λειτουργείτε παρά τον φόβο σας .
Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν λειτουργούν άμεσα όταν χρειάζεται να ενεργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά , με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μας ή ακόμα και τον θάνατο μας . Οι λόγοι που πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε είναι όλοι οι παραπάνω , γιατί η Άγνοια του Κινδύνου για τη βία προκαλεί ζημίες που στης περισσότερες των περιπτώσεων είναι σοβαρές ή και μόνιμες ακόμα .
Πρέπει να προετοιμαζόμαστε συνέχεια και σε καθημερινή βάση για το απρόσμενο .
___ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ___
__ ΤΣΙΦΛΙΔΗΣ _ Σ. _ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ __
Εκπαιδευτικός της Ελληνικής Αστυνομίας των Σχολών Δοκίμων Αστυφυλάκων Τριετούς φοίτησης ___ Εκπαιδευτής Αυτοάμυνας ___ Εθνικός Διαιτητής (Kick Boxing ) ___ Καθηγητής Ενηλίκων σε ( Κ.Ε.Κ. ) & ( Ι.Ε.Κ. ) ___ Σύμβουλος Ασφαλείας ___ Ειδικός στα Συστήματα Ασφαλείας ___ Marketing Direktor ___ Security Managing ___ Ειδικός Ερευνητής ___ Πιστοποιημένος από το Ελληνικό Κράτος ( V.I.P.) Συνοδός Ασφαλείας , με Εκπαιδεύσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό. __ Ενημερωθείτε μέσα από το . www.securitytsiflidis.gr . _____