Συνοδός Ασφαλείας, Άρθρο του κ. Τσιφλίδη Σ. Χαράλαμπου – ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΠΕΖΗ-ΕΠΟΥΜΕΝΗ) ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
AΣΦΑΛΕΙΑ-ΠΡΟΣΩΠΩΝ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ-
ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
- ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (ΠΕΖΗ-ΕΠΟΥΜΕΝΗ) ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Α) Σε μια συνοδεία ασφαλείας τα είδη των πεζών σχηματισμών είναι:
- συνοδεία ασφαλείας με ένα άτομο.
(επίβλεψη τομέα 360° από τον προσωπικό σύνοδο)
- συνοδεία ασφαλείας με δυο άτομα-διαγώνιος σχηματισμός (επίβλεψη τομέα 180° ο κάθε σύνοδος ασφαλείας )
- συνοδεία ασφαλείας με τρία άτομα-τρίγωνο ή απλή σφήνα (επίβλεψη τομέα 120° ο κάθε σύνοδος ασφαλείας)
- συνοδεία ασφαλείας με 4 άτομα –σχηματισμός σφήνας ή τετράγωνου (επίβλεψη τομέα 90° ο κάθε σύνοδος )
- συνοδεία ασφαλείας με 5 άτομα -σχηματισμός διαμάντι (επίβλεψη τομέα 90° ο κάθε σύνοδος και ο προσωπικός σύνοδος έχει μονό την ευθύνη του επίσημου ).
Όσος μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συνοδών, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η παρεχόμενη ασφάλεια, διότι καλύπτονται όλες οι πτυχές της ασφάλειας και μειώνεται αισθητά ο ενδεχόμενος κίνδυνος.
Β) Ως προς τη συνοδευτική ασφάλεια με κάθε είδους μεταφορικό μέσο, πρέπει να τηρούνται τα εξής:
1)Μεταφορά προστατευόμενου σε όχημα
Μόλις τα αυτοκίνητα έχουν ελεγχθεί και θεωρούνται ότι είναι έτοιμα για χρήση, έρχονται σε θέση κοντά στην πόρτα εξόδου, όπου ο πελάτης θα αφήσει το ασφαλές κτίριο. Τουλάχιστον ένας οδηγός –συνοδός μένει με τα αυτοκίνητα, διότι τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να αφήνονται αφύλακτα. Στη συνέχεια, η ομάδα περιστοιχίζει τον πελάτη καθώς κινείται από την ασφαλή διαμονή στο αυτοκίνητό του.
2) Ταξιδεύοντας
Η πομπή στη συνέχεια κινείται προς τον προορισμό. Η ομάδα θα έχει επιλέξει μια διαδρομή ή δύο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τρεις διαδρομές που έχουν οριστεί για τα ταξίδια μαζί, που αποφεύγει τα πιο επικίνδυνα «σημεία συμφόρησης», όπως γέφυρες μία λωρίδα κυκλοφορίας ή σήραγγες, επειδή αυτές οι γραμμές δεν έχουν τρόπο διαφυγής και είναι πιο ευάλωτα σε ενέδρα.
3) Άφιξη στον προορισμό
Όταν η φάλαγγα φθάνει στο σημείο, ένας ή περισσότεροι συνοδοί ασφαλείας θα βγουν πρώτα να επιβεβαιώσουν ότι η τοποθεσία είναι ασφαλής και ότι το προσωπικό που είχε ορισθεί για να εργαστούν εκείνη την ημέρα είναι αυτοί που είναι παρόντες. Αν η τοποθεσία είναι ασφαλής, αυτοί οι συνοδοί σηματοδοτούν ότι είναι ασφαλές ώστε να φέρει στον πελάτη. Ο πελάτης φτάνει συνοδεία στο κτίριο πάντα και ποτέ μόνος του. Οι συνοδοί μπορούν στη συνέχεια να μεταβούν προς τα πίσω για να έχουν τον έλεγχο της ασφάλειάς του σε μεγαλύτερη απόσταση.
4) Επιστροφή στην ασφαλή θέση
Μετά από τις δραστηριότητες της ημέρας, ο πελάτης θα πρέπει να έρθει πίσω στην ασφαλή του θέση. Έξοδος από το όχημα, χωρίς έλεγχο και περπάτημα χωρίς συνοδεία στην πόρτα εκθέτει τον πελάτη σε κίνδυνο, διότι δεν έχει γίνει ο σωστός έλεγχος και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια του. Πρέπει να τηρούνται επακριβώς οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφαλείας, ώστε να τελειώσουν οι συνοδοί ασφαλείας το έργο τους αποτελεσματικά, επιδεικνύοντας γνώση και επαγγελματισμό.
Eπίσης όλοι οι οδηγοί και τα μέλη της συνοδείας πρέπει να ενημερωθούν για τη δομή της διοίκησης, τη διαδρομή, τις διαδικασίες-προγραμματισμό (check-σημεία, στάσεις ανάπαυσης, κλπ), τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (σε περίπτωση ενός περιστατικού ασφάλειας, ιατρικής έκτακτης ανάγκης ή βλάβης), η δράση κατά την παραλαβή-άφιξη, τους δίαυλους επικοινωνίας (ασύρματους, συχνότητες κλπ), και των ωραρίων.
Ειδικότερα πρέπει:
• Οι ασύρματες επικοινωνίες θα πρέπει να ελέγχονται πριν από την έναρξη και κατά μήκος της διαδρομής.
• Αποφασίστε σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της συνοδείας.
• Η συνοδεία πρέπει είναι να εξοικειωμένη και ο αρχηγός της συνοδείας να μπορεί να επικοινωνεί με όλα τα μέλη.
• Ο οδηγός του προστατευόμενου οχήματος θα πρέπει να κρατά πάντα το όχημα, σε θέση τέτοια ώστε να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα οχήματα και να μην απομακρύνεται από αυτά. Σε περιπτώσεις στάσεων, χρειάζεται να γίνουν σε συμφωνημένα χρονικά διαστήματα για να διασφαλιστεί ότι όλοι είναι ακόμα μαζί. Ακόμα οδήγηση με φώτα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οπτικής επαφής.
• Το όχημα ελέγχου ταξιδεύει σε κοντινή απόσταση από το προστατευόμενο όχημα, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα παρέμβασης σε μια δύσκολη κατάσταση .
• Το προπορευόμενο όχημα κρατά σε μια συμφωνημένη ταχύτητα τα οχήματα που ακολουθούν.
• Θα πρέπει να συμφωνηθεί και καθοριστεί, ποιοι θα είναι οι ρόλοι του προσωπικού που συμμετέχει στη συνοδεία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
• Αν ένα όχημα είναι σταματημένο, ολόκληρη η συνοδεία θα πρέπει να σταματήσει, ώστε να μην χαθεί η επαφή τους για κανένα λόγο.
• Όταν το κομβόι ξεκινήσει και σταματήσει για οποιοδήποτε λόγο σε ένα σημείο, πρέπει να διατηρούνται τα οχήματά κοντά μεταξύ τους για την αποφυγή παρεμβολών με οποιοδήποτε όχημα που διέρχεται ή ακολουθεί.
• Αποφύγετε να ακολουθήσετε δρομολόγια με δύσβατους δρόμους και πολλά εμπόδια, όπου είναι δυνατόν να μην υπάρχουν δρομολόγια διαφυγής ή ελιγμών σε περίπτωση κινδύνου.
• Τα οχήματα πρέπει να έχουν ασύρματη επαφή μεταξύ τους. Επίσης πρέπει να είναι εξοπλισμένα με προβολείς και δυνατά φώτα (δύσκολες καιρικές συνθήκες, νοήματα και αποφυγή ενδεχόμενων απειλών).
• Επίσης το τελευταίο όχημα της συνοδείας πρέπει να έχει επαφή με το επόμενο και κατ΄ ουσία όλη η πομπή, πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί ως ομάδα.
Oι εποχούμενες συνοδείες ασφαλείας, μπορούν να γίνουν με διάφορα μεταφορικά μέσα, κυρίως με αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες, και ο αριθμός της συνοδευτικής ασφάλειας εξαρτάται καθαρά από το βαθμό επικινδυνότητας του συνοδευόμενου προσώπου. Είναι σίγουρο πάντως ότι όσο περισσότερα οχήματα και συνοδοί ασφαλείας υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια θα παρέχουν στην συνοδεία υψηλού κινδύνου , στο υψηλό ιστάμενο πρόσωπο.
- Προστασία με δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα
α. Προστασία στο πίσω μέρος της πομπής και έλεγχο όλων των οχημάτων
στο βαθμό που να μπορούν να αποτρέψουν τα οχήματα να προσπεράσουν τη φάλαγγα.
β. Παρέχουν κάλυψη σε βαριά κυκλοφορία.
γ. Παρέχουν σταθερή πορεία παρακολούθησης της πομπής.
δ. Άμεση αντίδραση σε συμβάντα.
ε. Μπορεί να μπλοκάρει το δρόμο προς το οπίσθιο και μπροστινό μέρος της συνοδείας, εφόσον απαιτείται από τις συνθήκες
στ. Μπορούν να παρέχουν επείγουσα μεταφορά σε περίπτωση βλάβης του
VIP οχήματος ή σε μια επίθεση που μπορεί να δεχτεί το προστατευόμενο άτομο
ζ. Η θέση του συνοδευτικού είναι πάντοτε προς το πίσω μέρος του οχήματος και αντίστοιχα του μπροστινού κατά απόλυτη συνακολουθία.
η. Σε περίπτωση στροφών, το συνοδευτικό όχημα βρίσκεται κοντά στην εξωτερική λωρίδα κυκλοφορίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να ελέγχει προληπτικά το χώρο και τις ενδεχόμενες απειλές που θα προκύψουν, αλλά και να μην περιορίζει την ορατότητα του οχήματος που μεταφέρει το πρόσωπο.
θ. Σε περίπτωση που βγουν σε αυτοκινητόδρομο ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση, για να μην γίνει κάποια παρεμβολή ξένου οχήματος και διασπάσει τη συνοχή της συνοδείας.
- Προστασία με μοτοσυκλέτες
α) Οι μοτοσυκλέτες παρέχουν συμπληρωματική κάλυψη στα οχήματα που μεταφέρουν το συνοδευόμενο πρόσωπο και συνήθως της στέλνουμε για προπομπούς και χάραξη δρομολογίων.
β) Χρησιμοποιούνται ως προπομποί, με τρόπο προληπτικό, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα προφύλαξης από μη εμφανή σημάδια κινδύνου.
γ) Έχουν δυνατότητα γρήγορων ελιγμών και αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης και έτσι χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.
δ) Μπορούν σε περιπτώσεις κινδύνων, να συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα συνοδείας, καθόσον έχουν ευχέρεια κινήσεων.
ε) Η θέση τους είναι ανάλογη με το εκάστοτε σχέδιο και επιχειρησιακό πλάνο του Επικεφαλή της συνοδείας και μπορεί να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Και τέλος, η ομάδα προστασίας ενός υψηλού προσώπου δεν πρέπει :
α) να θίγει χωρίς λόγο την ελευθερία του επισήμου και τα καθήκοντα του.
β) δεν πρέπει να δίνει μάχη ,να παίρνει εκδίκηση και να εκθέτει χωρίς
λόγο τον επίσημό σε κίνδυνο.
γ) Η προστασία δεν πρέπει να δημιουργεί δυσχέρεια στον επίσημο, ούτε να
απαιτεί απ’ αυτόν να απολογείται για το προσωπικό ασφαλείας του.
δ)Πρέπει να είναι πάντοτε σεβαστή η ιδιωτική ζωή του επισήμου και να
τηρείται η εχεμύθεια από το προσωπικό ασφαλείας.
2) ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Α) ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
AΠΟΤΡΟΠΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Mε τον όρο αποτροπή κινδύνου, αναφερόμαστε στη σωματική ακεραιότητα, προσωπική ελευθερία, τιμή και υπόληψη και την προστασία της περιουσίας. Παράλληλα αφορά και τα ατυχήματα και τα ιατρικά περιστατικά που απαιτούν πρώτες βοήθειες.
ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Εννοούμε την ικανότητα της εκ των προτέρων πρόβλεψης γεγονότος, που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ζωή, προσωπική ελευθερία, τιμή, αξιοπρέπεια, στην περιουσία και στην αποφυγή ατυχημάτων αλλά και τη μέριμνα σε περίπτωση εκτάκτου συμβάντος ιατρικής φύσης.
ΕΠΙΘΕΣΗ: Ως επίθεση εννοούμε τη σκοπούμενη ενέργεια, η οποία στρέφεται κατά ενός φυλασσόμενου προσώπου .Η ενέργεια αυτή μπορεί να εκδηλωθεί από άτομο ή ομάδα ατόμων με σκοπό να βλάψει κάποιο από τα αγαθά του προστατευμένου προσώπου ,όπως τη ζωή ,την τιμή ή την ελευθερία να αποφασίζει .Τον επιτιθέμενο (ή την ομάδα ) δεν τον ενδιαφέρει το είδος και η αξία του αγαθού που βλάπτεται ,ούτε τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει ώστε να πετύχει τον σκοπό του.
ΟΜΗΡΙΑ: Ομηρία καλείται η κατάσταση παράνομης κράτησης ανθρώπου για την απολαβή χρηματικών ποσών, αντικείμενων αξίας κ.α .Ο εκάστοτε όμηρος ως κρατούμενος αποτελεί μέσο εξαναγκασμού των νομίμων κυβερνήσεων και άλλων ώστε να δεχθούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των δραστών .Πρόκειται για μια δημοσιοποιημένη αιχμαλωσία όπου οι ομάδες των δραστών χρησιμοποιούν την απειλή της εκτέλεσης των ομήρων, προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματα τους και να επιτύχουν τον σκοπό τους.
Β) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Οι Συνοδευτικές Ομάδες χρειάζεται να είναι άρτια εκπαιδευμένες. Η εκπαίδευσή τους πρέπει να περιέχει 4 βασικά στοιχεία:
- Πρόβλεψη, να μπορεί να προβλέπει δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις.
- Αποτροπή, να μπορεί να αποτρέπει ορατούς και μη κινδύνους.
- Παρεμπόδιση, να εμποδίζει να εμφανισθούν κάθε είδους απειλές και να τις καταπολεμά αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση.
- Αντίδραση, να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά σε κάθε είδους ενδεχόμενη
απειλή, επιδεικνύοντας επαγγελματισμό και σταθερότητα.
Γ) ΜΕΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στη διάθεση της ομάδας προστασίας θα πρέπει να βρίσκονται:
- κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, που θα χρησιμοποιούνται τόσο για
κατοικία, για γραφείο (χώρος οργάνωσης τους), όσο και για χώρο εκπαίδευσης
τους.
- επικοινωνίες με σύστημα που δεν θα επιτρέπει την ανίχνευση των συχνοτήτων, ώστε οι συνομιλίες να γίνονται με ασφάλεια,
- σύστημα εντοπισμού και εμπλοκής επικίνδυνων συχνοτήτων (jammer)
- συσκευή ελέγχου μεταλλικών αντικειμένων και συσκευή ελέγχου αλληλογραφίας
- σκέπασμα βόμβας, για προστασία σε περίπτωση έκρηξης
- φαρμακείο
Επίσης κάθε σύνοδος πρέπει να έχει:
-κατάλληλο οπλισμό και εφεδρικά πυρομαχικά,
-φορητό ασύρματο με μικρόφωνό και ακουστικά
– αλεξίσφαιρα γιλέκα που να καλύπτουν υψηλές προδιαγραφές
-μέσο αναγνώρισης (ως σύνοδος προστασίας)
– κατάλληλο είδους φακού, για τις δύσκολες συνθήκες φωτισμού.
Δ) ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ- ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
H προστασία παρέχεται με οπτική και σωματική κάλυψη 360ο . Ο δακτύλιος αυτός σταματά τους κινδύνους που ξεφεύγουν από τους άλλους (εξωτερικός-μεσαίος-εσωτερικός). Βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνηση και απομακρύνουν άμεσα το προστατευόμενο πρόσωπο από το σημείο θανάτου.
Επίσης όλοι οι κύκλοι προστασίας επικοινωνούν μεταξύ τους, με τέτοιο τρόπο ώστε οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.
Η ομάδα προστασίας δεν εμπλέκεται σε συλλήψεις, παρά περιορίζεται μόνο στην υπεράσπιση του επισήμου από τις κακόβουλες επιθέσεις.
Τέλος η ομάδα πρέπει να έχει συνοχή και τα μέλη της διακριτούς ρόλους, για να μπορούν να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.
Ε) ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
Γίνεται με:
- Το « πάγωμα του χώρου » και
- Την απομάκρυνση του προστατευόμενου προσώπου από τον επικίνδυνο χώρο.
α) Με τον όρο ΄΄πάγωμα του χώρου΄΄, εννοούμε το κατάλληλο κλείσιμο και καθαρισμό του χώρου, ώστε να μην υπάρχουν εσωτερικές ή εξωτερικές απειλές για το προστατευόμενο άτομο και για την ομάδα και πραγματοποιείται με την κατάλληλη διανοητική και σωματική προετοιμασία της ομάδας προστασίας ύστερα από σχετική εκπαίδευση τους.
β) Ως προς την απομάκρυνση του προστατευόμενου προσώπου από τον επικίνδυνο χώρο, γίνεται με τον κατάλληλο σχεδιασμό της επιχειρησιακής ομάδας και με την απαιτούμενη προσοχή, ώστε να μπορεί να διαφυλαχτεί η ζωή και σωματική ακεραιότητα του προσώπου αλλά και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που θα παρουσιαστούν.
ΣΤ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ «ΣΤΕΝΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ»
Περιλαμβάνουν τις εξής ομάδες μέτρων, που είναι:
- Προπαρασκευαστικά: συλλογή πληροφοριών, αυτοψία, έλεγχος ανάλυση δρομολογίου, άτομα που θα συνοδεύσουν τα πρόσωπα.
- Πληροφοριακά: περιλαμβάνουν διαγράμματα χώρων επίσκεψης, κλιματολογικές συνθήκες και επιλογή κατάλληλης αμφίεσης, στοιχεία και αναφορές από προηγούμενες επισκέψεις.
- Ανάπτυξη μέτρων προστασίας: Πρόκειται για ανάλυση δρομολογίου, εντοπισμό παρακολούθησης, αναγνώριση επίθεσης, αντί-αιφνιδιασμό και ενέργειες διαφυγής.
Επίσης και τους κύκλους προστασίας που είναι:
- Φυσικός κύκλος ασφάλειας (τοίχοι, φράκτες, ώστε να μη φαίνεται η κατοικία ή το πρόσωπο)
- Τεχνητός κύκλος ασφάλειας
Τα μέτρα αυτού του κύκλου, βελτιώνουν και ενισχύουν το φυσικό. Περιλαμβάνουν σύστημα φρουρών, κάμερες συναγερμούς, φωτισμό, χρήση σκύλων, προσωπικό όπλο
- Κύκλος πληροφοριών εγγύς περιβάλλοντος
Τα μέτρα στον κύκλο αυτό περιλαμβάνουν τον εντοπισμού κάθε αγνώστου. Σε περίπτωση υπόπτου ειδοποιείται η Αστυνομία για το σχετικό έλεγχο.
Ως προστατευόμενα πρόσωπα (στόχοι) θεωρούνται πολιτικοί, επιχειρηματίες, θρησκευτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες, αντιπρόσωποι ξένων κρατών, άλλα πρόσωπα, που θεωρούνται παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής που απασχόλησαν επί πολύ την κοινή γνώμη, στο παρελθόν. Επίσης ως στόχοι επιλέγονται άτομα ή ομάδες ατόμων ή θεσμοί που απασχολούν ή έχουν απασχολήσει αρνητικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα την κοινή γνώμη.
Ζ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Κατά τη διοργάνωση της προστασίας των VIP, οι πρώτες εκτιμήσεις θα είναι συνήθως, πόσοι άνδρες χρειάζονται, και τι είδους οργάνωσης και εξοπλισμού χρειάζονται .Οι απαντήσεις καθορίζονται από τους ακόλουθους παράγοντες:
• Επίπεδο και τη φύση της απειλής
• Η σημασία του επισήμου προσώπου
• Ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητα τους
• Η πολιτική αποδοχής ενός συνοδού ασφαλείας
• Οι διαθέσιμοι πόροι – ανθρώπινο δυναμικό, τα υλικά και τη χρηματοδότηση
Στόχοι ασφαλείας
Σας προστατεύουν από τις εξής:
1. ακούσιο τραυματισμό ,ατυχήματα αυτοκινήτων, τυχαία ατυχήματα, επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ειδικά ιατρικά προβλήματα.
2. ενοχλητικές καταστάσεις, M.Μ.Ε, δημόσιες καταστάσεις, εταιρικές καταστάσεις, την ιδιωτική ζωή, τα οικογενειακά θέματα κ.α.
3. εσκεμμένες επιθέσεις ,ποινική απειλή, τυχαία επιθέσεις, οργανωμένη επίθεση, τρομοκρατικών ή εγκληματικών απαγωγή.
Η πληρέστερη δυνατή προστασία επιτυγχάνεται με:
– την παρατήρηση,
χρησιμοποιώντας τα μάτια τους για να αξιολογήσουν την κατάσταση γύρω από το VIP και την αντίδραση σε γεγονότα γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο, όπου είναι απαραίτητο.
– Με τη Γλώσσα του Σώματος,
με την εξοικείωση του προσωπικού στα σήματα που ενδεχομένως να κρύβουν κινδύνους.
– Με τη θωράκιση,
χρησιμοποιώντας προσεκτικά την ομάδα με κατάλληλη θέση και συνοχή, ώστε να μην κινδυνεύει από τις απειλές
– Με τη συστηματική προστασία,
η ομάδα να κάνει τη δουλειά της προσεκτικά και καλά. Αυτό είναι το στοιχείο που επιδεικνύει στον πελάτη, ότι η ομάδα είναι εξειδικευμένη, βρίσκεται σε εγρήγορση και το σύστημα ασφαλείας είναι ενεργοποιημένο και αποτελεσματικό.
-Αποφυγή της ρουτίνας,
αποφεύγοντας τις καθημερινές συνήθειες και τη ρουτίνα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που καθιστά την εργασία επικίνδυνη.
– Αποτελεσματικός προγραμματισμός, τήρηση ιεραρχίας και εξειδίκευση καθηκόντων,
ώστε η ομάδα να λειτουργεί σαν ΄΄ρολόϊ΄΄ , με σωστό προγραμματισμό στις ενέργειες του, διακριτούς ρόλους και υπακοή στους ανωτέρους τους.
Συνοψίζοντας, οι ομάδες ασφαλείας θα πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας, ώστε η παρεχόμενη ασφάλεια να είναι αποτελεσματική. Αυτό που είναι πρωταρχικής σημασίας για την ομάδα είναι η ζωή και η σωματική ακεραιότητα του προστατευόμενου προσώπου και ταυτόχρονα η δική τους ζωή και σωματική ακεραιότητα, τα οποία επιτυγχάνονται με την κατάλληλη εκπαίδευση, γνώση, διανοητική και σωματική προετοιμασία, με τη λήψη των μέτρων αυτοπροστασίας και με το σχεδιασμό και προγραμματισμό όλων τους των ενεργειών, που σχετίζονται με τα καθήκοντα και το ρόλο τους. Με την τήρηση των ανωτέρω, επιδεικνύουν επαγγελματισμό, σταθερότητα και αποφασιστικότητα και προσδίδουν κύρος τόσο στο άτομο που προστατεύουν όσο και στους εαυτούς του και αυξάνουν το αίσθημα αυτοεκτίμησης τους, γεγονός που επιδρά θετικά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
3) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΑΛΥΣΗ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΜΗΡΙΑΣ Ή ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Όπως σε όλα τα επεισόδια πρέπει να επιδεικνύεις πάντοτε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση. Αν ενδώσεις στη συναισθηματική παρόρμηση της στιγμής και πάρεις εθελοντικά τη θέση οποιοδήποτε ομήρου έχεις διαπράξει το σοβαρότερο και ίσως το πιο θανάσιμο λάθος. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου άστοχου ηρωισμού μπορεί να είναι τραγικό. Πρέπει να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι οδηγούνται σε παράτολμες πράξεις μόνο όταν βρεθούν κάτω από συνθήκες απελπισίας και δεν έχουν άλλη επιλογή. Συνήθως λίγοι από αυτούς επιβιώνουν και αποκτούν τον τίτλο του ήρωα. Αν λοιπόν εσύ απερίσκεπτα επιχειρήσεις αυτές τις παράτολμες πράξεις δεν θα προλάβεις να χαρείς τον τίτλο του ήρωα. Σε καταστάσεις ομηρίας και εκβιασμών υψηλών προσώπων οι πιο βιώσιμες και σωστές, ως προς τον χειρισμό, επιλογές είναι:
α) Να κινηθείς αιφνιδιαστικά προς το κοντινότερο εμπόδιο ενώ θα τραβάς το όπλο σου. Αν δεν υπάρχει κάλυμμα και ο δράστης έχει αρχικά το όπλο του στραμμένο προς το μέρος σου, περίμενε ώσπου κάτι να του αποσπάσει την προσοχή ή αιφνιδιαστικά πέσε προς τα κάτω, ενώ θα τραβάς το όπλο σου. Αν πυροβολήσει θα σημαδέψει μάλλον στο ύψος όπου ήσουν πριν βρεθείς στο έδαφος ενώ ο συνεργάτης θύμα θα έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει ταυτόχρονα. Αν έχει το όπλο του στραμμένο προς τον όμηρο, θα πρέπει να το μετακινήσει για να σε πυροβολήσει. Εσύ σαν κινούμενος στόχος, μάλλον δύσκολα θα χτυπηθείς.
β) Απασχόλησε τον χρησιμοποιώντας την πειθώ και τις διαπραγματευτικές σου ικανότητες σε μια προσπάθεια να αποτρέψεις τον κίνδυνο. Ακόμα ίσως καταφέρεις ενώ θα του μιλάς όσο το δυνατόν πιο ήρεμα, να κινηθείς αργά σε κάποιο κάλυμμα που έχεις ήδη επιλέξει.
γ) Η τελευταία σου επιλογή είναι να παραδώσεις το όπλο σου, με την ελπίδα ότι δε πυροβολήσει εσένα ή και τον όμηρο που προστατεύεις. Να θυμάσαι όμως πως αν παραδώσεις το όπλο σου θα βρεθείς και εσύ αβοήθητος. Δεν θα έχεις πλέον καμιά ελπίδα να διαπραγματευτείς με το δράστη, να σώσεις το άτομο που προστατεύεις ούτε να ανταποδώσεις σε ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος σου. Επίσης αν ο δράστης δεν έχει στην κατοχή του οποιοδήποτε είδος οπλισμού, τον εφοδιάζεις με το δικό σου που γνωρίζεις ότι λειτουργεί, ενώ το δικό του μπορεί να ήταν άδειο, μη λειτουργικό ή ψεύτικο.
Όταν ο δράστης αποφασίσει να αιχμαλωτίσει ένα πρόσωπο, χωρίς να το συνειδητοποιεί, φορτώσει το μυαλό του με τρομερές νοητικές απαιτήσεις γιατί θα πρέπει να σκέφτεται:
α) τη διαφυγή του
β) τον όμηρο
γ) εσένα που τον προστατεύεις και την απειλή εναντίον του
δ) τον οποιοδήποτε διάλογο ξεκινήσεις μαζί του
ε) τους τυχόν παρευρισκόμενους και λοιπά ερεθίσματα από το περιβάλλον του
H τακτική του διαλόγου σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις (ομηρίες, εκβιασμοί κλπ) είναι ένας πρόσφορος τρόπος όχι μόνο για να αποσπάσεις την προσοχή του δράστη από τον όμηρο αλλά και για να τον απασχολήσεις ώστε να αναζητήσεις κάλυψη, όταν δεν είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα και αυτό για να τον οδηγήσεις στη συμπεριφορά που θέλεις εσύ. Είναι βέβαιο ότι στην πραγματική ένταση που θα κυριαρχεί, ο δράστης θα έχει περιορισμένη δυνατότητα επιλογών, επειδή η πίεση και το στρες δεν θα του επιτρέπουν να σκεφτεί όλο το φάσμα των επιλογών που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Στη δύσκολη θέση που βρίσκεται είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί ότι η μόνη λύση που του παρέχεται είναι από τον οπλισμό του. Έτσι με το διάλογο θα μπορείς να καταφέρεις να τον οδηγήσεις σε άλλες επιλογές που θα απέχουν πολύ από την άστοχη ενέργεια στην οποία έχει αποφασίσει να καταφύγει.
Συμπερασματικά θα πρέπει να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο διαρκεί ένα επεισόδιο ομηρίας ή εκβιασμού, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να ασκηθεί βία. Έτσι έστω και αν δεν πετύχεις τη γρήγορη απελευθέρωση του ομήρου, με την τακτική του διαλόγου ίσως καταφέρεις να διατηρήσεις τον έλεγχο της κατάστασης για όσο χρόνο χρειαστεί να καταφθάσουν ενισχύσεις, ώστε να επιληφθούν οι αρμόδιοι και να αναγάγεις το επεισόδιο σε τακτική επιχείρηση.
4) ΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΟΧΩΝ-EΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Ως προσωπικό ασφαλείας, που έχει καθήκον τη συνοδεία χρηματαποστολών ή τη φρούρηση χώρων συναλλαγής ή διακίνησης χρημάτων οποιοσδήποτε επιχείρησης ή οργανισμού, θα πρέπει, αξιολογώντας τις απειλές που ενδεχομένως έχει να αντιμετωπίσει ανάλογα κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, να εκτιμήσει ότι μόνιμα και σοβαρά κινδυνεύει από ληστρικές επιθέσεις, που έχουν ως χαρακτηριστικό την άσκηση ή την απειλή άσκησης βίας. Η ληστεία είναι ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα (κακούργημα), που προβλέπεται και τιμωρείται από το άρθρο 380 του Π.Κ: «ληστεία διαπράττει όποιος με σωματική βία εναντίον προσώπου ή με απειλές ενωμένες με επικείμενο κίνδυνο σώματος ή ζωής αφαιρεί από άλλον, ξένο κινητό πράγμα ή τον εξαναγκάζει να του το παραδώσει με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παρανόμως».
Η τάση για εύκολο πλουτισμό, η βία που χαρακτηρίζει την εποχή μας, η ύπαρξη αυξημένων δυνατοτήτων για το σχεδιασμό και την εκτέλεση, καθώς επίσης και η επιρροή από ξένα πρότυπα που συχνά ηρωποιούνται, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στην διάπραξη ληστειών.
Οι ληστές μπορούν να ταξινομηθούν σε τρείς βασικές κατηγορίες:
- Τρομοκράτες:
Η «απαλλοτρίωση» χρημάτων από τράπεζες και λοιπούς Οργανισμούς είναι μία πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση των στόχων τους.
- Οργανωμένοι ποινικοί εγκληματίες:
Ομάδες αδίστακτων κακοποιών, που κατά τρόπο μεθοδικό και οργανωμένο, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν μία ληστεία.
- Ευκαιριακοί εγκληματίες:
Μεμονωμένα άτομα ή μικρές ομάδες (συνήθως δύο ατόμων), που υπό την πίεση οικονομικών προβλημάτων οδηγούνται στη διάπραξη ληστειών. Συνήθως ενεργούν αυθόρμητα χωρίς προγραμματισμό και τακτική σχεδίαση. (Π.χ., ναρκομανείς κ.λπ.).
Αυτός ο διαχωρισμός και η κατάταξη των ληστών σε κατηγορίες γίνεται μόνο από τεχνική άποψη αφού όλοι, σε οποιαδήποτε ομάδα κι αν ανήκουν, πρέπει να θεωρούνται εν δυνάμει επικίνδυνοι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.
– ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ
Οτιδήποτε θεωρείται όπλο και βρίσκεται στην κατοχή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάπραξη μιας ληστείας (π.χ. μαχαίρια, ξιφολόγχες, περίστροφα, πιστόλια, υποπολυβόλα, πολεμικά και κυνηγετικά τυφέκια, χειροβομβίδες, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κ.λπ.). Εσύ ως προσωπικό ασφαλείας πρέπει να δέχεσαι ως δεδομένο ότι τα όπλα που διαθέτουν είναι σύγχρονα, καλοσυντηρημένα και λειτουργικά.
– ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από την ανάλυση και εκτίμηση πραγματικών περιστατικών έχει προκύψει ότι πέρα από το σχεδίασμά της εγκληματικής τους ενέργειας οι ληστές έχουν δεξιότητες και εκπαίδευση, που αναφέρεται κυρίως στην παρακολούθηση, στην επιτήρηση του χώρου, στην οδήγηση, στη χρήση των όπλων, κ.λπ. Αυτές οι ικανότητες μπορεί να έχουν αποκτηθεί από προϋπηρεσία σε ειδικές μονάδες ή να αναπτύσσονται ειδικά σε πρόσφορους χώρους για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους. Εσύ δέξου ως δεδομένο ότι είναι εκπαιδευμένοι και προετοιμάσου ώστε πάντα να βρίσκεσαι σε ανώτερο επίπεδο (τακτικών, μέσων, ψυχολογίας).
– ΧΡΟΝΟΣ ΜΙΑΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ
Σύμφωνα με τις στατιστικές ο μέσος όρος της διάρκειας μιας ληστείας είναι περίπου 3-4 λεπτά. Οι ληστές θέλουν να τελειώνουν γρήγορα. Βέβαια αυτός ο χρόνος διάρκειας δεν είναι ο κανόνας, αφού εξαρτάται, από το αν οι ληστές συναντήσουν αντίσταση από το προσωπικό ασφαλείας. Τότε ο χρόνος εξέλιξης ίσως ξεπεράσει και τα 15 λεπτά.
– ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ
Κατά κανόνα, ενώ εισέρχονται στο κατάστημα, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και ενώ αποχωρούν, ακόμη και αν δεν βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών, η αδρεναλίνη τους έχει ανέβει, λόγω του φόβου και της ταραχής που τους διακατέχει. Χωρίς αμφιβολία βρίσκονται στα όρια της ακραίας αντίδρασης με πολύ πιθανή τη χρήση βίας ακόμη και χωρίς λόγο.
ΤΥΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΛΗΣΤΩΝ
Για να μπορέσεις να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να σου είναι γνωστό και κατανοητό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να είσαι σε θέση να αποτρέψεις μία ληστεία ή να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά πρέπει να μπεις στη λογική και το σχεδίασμά του αντιπάλου σου για να σπάσεις την αλυσίδα των ενεργειών του. Ο τρόπος που σκέπτεται και οι παράμετροι που λαμβάνει υπόψη του για την επιλογή του στόχου και την υλοποίηση της πράξης του, πρέπει να σου είναι γνωστές.
Στην κατοχή ληστών που συνελήφθησαν βρέθηκαν σημειώσεις και υπομνήσεις που συνθέτουν το τυπικό σχέδιο δράσης τους, που έχει ως εξής:
- Διάλεξε «στόχο», τέτοιον που να μην περικυκλώνεται εύκολα από τις αστυνομικές δυνάμεις.
- Στάθμευσε το μέσο διαφυγής σου σε θέση που δύσκολα εντοπίζεται.
- Φρόντισε να γνωρίζεις όλες τις πιθανές εξόδους διαφυγής και τα σημεία κάλυψης πριν αποφασίσεις να εισέλθεις στο κτίριο.
- Επίλεξε τα σημεία που σου επιτρέπουν να παραμένεις αθέατος από τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, κατά το χρόνο εξέλιξης της ληστείας.
- Δέξου ως δεδομένο, ότι τα περιπολικά της Αστυνομίας θα προσεγγίσουν απ’ όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, αν τους δώσεις τον απαραίτητο χρόνο.
- Να έχεις προαποφασίσει πώς θα αντιδράσεις, αν συναντήσεις αντίσταση από το προσωπικό ασφαλείας του καταστήματος.
- Αν συναντήσεις αντίσταση, προσπάθησε να μπερδέψεις τους αντιπάλους σου.
- Λεπτομερές σχεδιάγραμμα των χώρων-στόχων.
Ειδικές «συμβουλές» για το ενδεχόμενο που εμπλακείς σε ένοπλη συμπλοκή, είτε σε ενέδρα ή αιφνιδιαστική επίθεση:
- Καλύψου για να προστατευθείς, αλλά και για να μπερδέψεις τον αντίπαλό σου, ώστε να μην ξέρει από ποιο σημείο θα δεχθεί την επόμενη επίθεση.
- Αν καταδιωχθείς και εγκλωβισθείς, στρίψε δεξιά, στάθμευσε και καλύψου στην αριστερή πλευρά του δρόμου και αντίστροφα. Βγες γρήγορα έξω και χρησιμοποίησε την πόρτα, το όχημά σου, οποιοδήποτε κατάλληλο εμπόδιο ή άλλο σταθμευμένο αυτοκίνητο σαν κάλυμμα.
- Πρόβλεψε τις κινήσεις του αντιπάλου σου. Σκόπευσε στο σημείο που πιστεύεις ότι θα εμφανισθεί για να πυροβολήσει.
- Ένας «φρόνιμος» ληστής «ψάχνει» τους υπαλλήλους ασφαλείας και τους αστυνομικούς με πολιτική περιβολή και τους αναγνωρίζει το ίδιο καλά, όσο και αυτοί αναγνωρίζουν τον ίδιο. Όποιος το επιτύχει πρώτος, θα έχει και το πλεονέκτημα.
Πότε οι ληστές αντιδρούν βίαια
Οι επιθέσεις σε υπαλλήλους και πελάτες των χώρων που ληστεύονται αποδίδονται, είτε σε άρνησή τους να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των ληστών, είτε σε αμυντική τους δράση, ή εκδηλώνονται χωρίς να υπάρξει καμία πρόκληση.
Πότε οι ληστές οχυρώνονται και κρατούν ομήρους
Όταν καταλαμβάνονται «επ’ αυτοφώρω» να διαπράττουν κάποιο αδίκημα. Ειδικότερα, αν κατά την εξέλιξη της ληστείας συναντήσουν αντίσταση από το προσωπικό ασφαλείας και κρίνουν ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα ή εμποδίζεται η διαφυγή τους, ίσως χρησιμοποιήσουν υπαλλήλους ή πελάτες ως «ασπίδα κάλυψης» για την αποχώρησή τους. Επίσης αν, ενώ αποχωρούν από το κατάστημα, αντιληφθούν ότι οι δίοδοι διαφυγής έχουν αποκλεισθεί από αστυνομικές δυνάμεις. Σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να οχυρωθούν στο κατάστημα συλλαμβάνοντας ομήρους. Γι’ αυτό, αμέσως μετά την έξοδο των ληστών, όλες οι πόρτες εισόδου του καταστήματος πρέπει να κλείνουν και να ασφαλίζονται εσωτερικά.
Ο ληστής που οχυρώνεται και αποφασίζει να καταφύγει στη σύλληψη ομήρων, έχει σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως «εισιτήριο» για την απόδρασή του. Κατά κανόνα, η σωματική ακεραιότητα των ομήρων δεν κινδυνεύει, αν μείνουν ήρεμοι και συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των δραστών.
Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ληστές που βρέθηκαν κάτω από συνθήκες οχύρωσης, τις περισσότερες φορές απέφυγαν να βλάψουν τους ομήρους και προτίμησαν τις διαπραγματεύσεις από τη δυναμική επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
Τι πρέπει να γνωρίζεις αν περιέλθεις σε κατάσταση ομηρίας
- Ως υπάλληλος ασφαλείας πρέπει να έχεις αποδεχθεί την πιθανότητα της ομηρίας. Είναι ένας κίνδυνος που απορρέει από το ίδιο το επάγγελμα. Επίσης, πρέπει να έχεις αποδεχθεί την πιθανότητα να τραυματισθείς ή ακόμα και να σκοτωθείς κατά την εξέλιξη μιας ληστείας ή κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ομηρίας.
- Να θυμάσαι, ότι δεν υπάρχουν κανόνες επιβίωσης. Όσα κι αν γνωρίζεις, απλά μειώνουν τις πιθανότητες να τραυματισθείς, χωρίς να λύνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτό καθαυτό το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση λειτουργούν τόσες πολλές παράμετροι που ουσιαστικά δεν υπάρχουν όμοια περιστατικά όσο κι αν μοιάζουν μεταξύ τους.
- Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα περισσότερα περιστατικά ομηρίας σε παγκόσμια κλίμακα διαρκούν 4 έως 5 ώρες, χωρίς να αποκλείεται η μικρότερη ή πολύ μεγαλύτερη διάρκειά τους.
- Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι, αν ξέρεις να φερθείς, οι πιθανότητες να επιβιώσεις φθάνουν στο ποσοστό του 95%.
Ειδικές οδηγίες επιβίωσης σου σε καταστάσεις ομηρίας
- Διατήρησε την ψυχραιμία σου και σκέψου λογικά.
- Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των δραστών.
- Πληροφόρησε τους δράστες για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζεις. Αν χρειάζεσαι άμεση ιατρική παρακολούθηση ίσως σε αφήσουν ελεύθερο για να μην επιβαρύνουν τη θέση τους.
- Μην κοιτάζεις τους δράστες. Μείνε στο περιθώριο και μην κάνεις απότομες κινήσεις.
- Αποδέξου το γεγονός ότι είσαι όμηρος. Όταν συνομιλείς με τους δράστες, μην προβάλεις αντίσταση ή αντιρρήσεις και προσπάθησε να μιλάς φυσιολογικά.
- Μην προσπαθήσεις να μείνεις άσκοπα άγρυπνος, αν το επεισόδιο έχει μεγάλη διάρκεια. Η ξεκούραση είναι ένας τρόπος να μειώσεις την ένταση.
- Δέξου όποια παραχώρηση σου κάνουν (τροφή, νερό, ποτά, άδεια για την τουαλέτα κ.λπ.).
- Μην προσπαθήσεις να υπερνικήσεις τους δράστες, εφόσον ήδη ελέγχουν την κατάσταση του επεισοδίου. Μία λανθασμένη ή αποτυχημένη ενέργεια από μέρους σου, ίσως προκαλέσει την βίαιη αντίδρασή τους, με συνέπειες τόσο σε σένα όσο και στους άλλους ομήρους.
- Μη δηλώσεις την ιδιότητά σου, αν δεν έχεις αναγνωρισθεί από τους δράστες, γιατί η μεταχείρισή σου θα είναι σίγουρα δυσμενέστερη.
- Μείνε μακριά από πόρτες και παράθυρα. Αν οι άνδρες των διωκτικών Αρχών επιχειρήσουν βίαιη είσοδο στο οχυρό, ξάπλωσε στο δάπεδο, κάλυψε το κεφάλι σου με τα χέρια σου και μείνε ακίνητος.
- Για να αποτρέψεις την πιθανότητα να υποστείς κάποια ανεπανόρθωτη ψυχολογική βλάβη, μετά τη λήξη του επεισοδίου, δέξου την επαγγελματική βοήθεια ψυχιάτρου ή ψυχολόγου, αν κρίνεις ότι είναι απαραίτητο.
- Θυμήσου ότι τα πρώτα 15 λεπτά του επεισοδίου είναι η πλέον επικίνδυνη περίοδος. Οι δράστες είναι νευρικοί και βίαιοι, επειδή προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης που ξαφνικά αλλάζει χωρίς να το περιμένουν.
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΛΗΣΤΕΙΩΝ
Η αποτελεσματική φρούρηση εσωτερικών χώρων που εγκυμονούν κινδύνους ληστρικών επιθέσεων, όπως τα καταστήματα τραπεζών, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, αν μεταξύ των λοιπών παραγόντων λάβουμε υπόψη μας και την εσωτερική οικοδομική διαρρύθμισή τους.
Η διαρκής κίνηση των πελατών, η έλλειψη δυνατοτήτων κάλυψης, η δυσκολία αναγνώρισης των υπόπτων και οι αναστολές (τις οποίες δεν έχουν οι δράστες) για άμεση αντίδραση, λόγω του φόβου μήπως τραυματισθεί κάποιος αθώος, καθιστούν ευάλωτο τον υπάλληλο ασφαλείας στις περιπτώσεις ληστειών.
Παρ’ όλα αυτά, η αναγνώριση του χώρου εργασίας σε συνδυασμό με κάποιο σχέδιο άμυνας και η γνώση βασικών τακτικών, είναι δυνατόν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης.
Γενικές τακτικές
Αναγνώρισε μεθοδικά την εξωτερική και εσωτερική οικοδομική διαρρύθμιση των εγκαταστάσεων:
- Δρόμοι και κτίρια με τα οποία γειτνιάζει το κατάστημα. Οι δρόμοι με μικρή κυκλοφορία ίσως χρησιμοποιηθούν από τους ληστές για τη διαφυγή τους.
- Δρόμοι όπου επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων και κτίρια γύρω από το κατάστημα παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του χώρου από τους δράστες κατά το χρόνο σχεδιασμού της ληστείας.
- Κτίρια στα οποία εφάπτονται αγωγοί αποχέτευσης μεγάλης διαμέτρου, που διέρχονται πλησίον των κρίσιμων εγκαταστάσεων, ίσως χρησιμοποιηθούν για την είσοδο των υπόπτων με τη μέθοδο της διαρρήξεως, όταν το κατάστημα είναι εκτός λειτουργίας.
- Κτίρια που γειτνιάζουν άνωθεν των εγκαταστάσεων ίσως χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.
- Αναγνώρισε τις κεντρικές πύλες εισόδου του κοινού και αυτές που έχουν βοηθητικό χαρακτήρα. Τις βοηθητικές εξόδους ίσως χρειασθεί να τις χρησιμοποιήσεις, αν δεν εντοπισθείς από τους δράστες κατά την εξέλιξη του επεισοδίου, για να τους περιμένεις απ’ έξω. Σπάνια, οι δράστες χρησιμοποιούν για την είσοδο ή τη διαφυγή τους, τις δευτερεύουσες εισόδους, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Αναγνωρίζοντας τις κεντρικές εισόδους, μπορείς να τις ασφαλίσεις εσωτερικά, αν αντιληφθείς τις προθέσεις των υπόπτων πριν εισέλθουν στο κτίριο. Επίσης, θα τις κλείσεις αμέσως μετά την έξοδο των ληστών, για να προλάβεις ενδεχόμενη επιστροφή τους, αν συναντήσουν αντίσταση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Να θυμάσαι όμως, ότι δεν θα πρέπει να παραμένεις πλησίον των κεντρικών εισόδων, επειδή εντοπίζεσαι εύκολα και θα εξουδετερωθείς από τους δράστες κατά την είσοδό τους.
Έλεγξε τι κρύβει μία κλειστή πόρτα και πού οδηγεί ο χώρος πίσω απ’ αυτήν. Ίσως χρειασθεί να χρησιμοποιήσεις αυτό το χώρο ως δίοδο προσπέλασης ή πρέπει να τον επιτηρείς ως είσοδο εισβολής.
- Αναγνώρισε τις σκάλες και τους ανελκυστήρες: είναι σημαντικό να γνωρίζεις πού οδηγούν οι σκάλες, τις οποίες πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσεις για πιθανές μετακινήσεις, κατά την εξέλιξη του επεισοδίου ληστείας. Αν κάνεις το λάθος και χρησιμοποιήσεις τον ανελκυστήρα, οι δράστες ίσως σε περιμένουν στην έξοδο ή σε εγκλωβίσουν μέσα σ’ αυτόν, επειδή μπορούν εύκολα να παρακολουθήσουν την πορεία του από τις φωτεινές ενδείξεις.
Αν κατ’ ανάγκη πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον ανελκυστήρα για την μετακίνηση χρηματαποστολής όλες οι πόρτες στις εξόδους των ορόφων είναι απαραίτητο να φρουρούνται.
- Αναγνώρισε τους διαδρόμους, το χώρ